22. detsember 2017

Kas oled jõuludeks valmis? Pidulauatäis ideid jõululaua katmiseks

Käes on jälle see aeg, kui akna taga laiuv nukker pimedus saab küünalde valgusega tasakaalu viidud ning jõulutuled majadel ja tubades süüdatud. Veidi ärev ootus advendiajal saab kroonitud jõuluõhtul pidulikuks jõuluõhtusöögiks, kus laua ümber need kõige-kõige kallimad. Korraks ei kiirusta keegi kusagile, kõigil on aeg rääkida ja kuulata. Ja vahepeal mõni ajaproovile vastu pidanud ja klassikasse kuuluv jõulusalm ka lugeda, kui jõuluvana juhtub läbi astuma või niisama jõulupakkide jagamiseks läheb.


Jõululauale sätitavate toitude puhul on aukohal klassika. Sel õhtul jäävad trendiroad, eksootilised viljad ja patuvavad toidud korraks kõrvale. Samas võib ka vanu häid klassikuid veidi põnevamaks muuta – näiteks proovida seakülge küpsetada viskimarinaadis või siis jõulukeeksile lisada meie oma õuna dessertveini. Väikesed vimkad on lubatud ka jõulude ajal ja üldpilt jääb siiski turvaliselt jõuluseks.


Kihisev tervitusjook granaatõunaga
Kihisev tervitusjook võiks olla meeleolukaks alustuseks igale pidulauale. Inspireerituna talvest ja talvistest maitsetest, võib jõululaual olla tervitusjoogiks granaatõunamahlaga kombineeritud vahuvein, kus maitseaktsenti lisamas nii sidruni- kui ingverimahl. Sel moel on see ühtaegu nii tervitus- kui ka tervisejook.
8-le
750 ml pudel cavat (või muud vahuveini)
2-3 dl naturaalset granaatõunamahla
1 sidruni mahl
Veidi ingverimahla (pigista välja peenelt riivitud ingverist)
Soovi korral paar teelusikatäit vahtrasiirupit
Granaatõunaseemneid
Sega omavahel granaatõunamahl, sidrunimahl, ingverimahl ja vahtrasiirup. Võimalusel kasuta šeikerit. Kurna saadud segu ja jaota klaaside vahel. Täida klaasid jahutatud cavaga, puista peale granaatõunasemneid ja serveeri kohe.

Mandariinijook mündiga
Pisut mündimaitseline mandariinijook on parajalt värskendav klaasitäis. Eriti jõulude ajal, kui on mahlaste mandariinide kuldaeg. Võimalusel prassi mandariinimahl ise, nii saad tulemuseks eriti maitseküllase ja puhta maitsega joogi. Mandariinimahla saab tempida kas siis kihiseva apelsini- või sidrunilimonaadiga või siis ka poolmagusa vahuveiniga.
8-le
7-8 dl mandariinimahla (võid asendada ka värskelt pressitud apelsinimahlaga)
Paar peotäit granaatõunaseemneid
Mõned viilutatud mandariinid ja apelsinid
1-2 tl piparmündiekstrakti
750 ml kihisevat naturaalset apelsini- või sidrunilimonaadi (võid kasutada ka poolmagusat vahuveini)
Mõned mündioksad
Sega omavahel mandariinimahl, piparmündiekstrakt ja apelsinilimonaad. Jaota klaaside vahel ning lisa viilutatud mandariinid ja apelsinid koos mündilehtedega. Soovi korral võid lisada klaasidesse ka jääd. 

Külluslikus kastmes kauaküpsenud seakülg on iga pidulaua ehe ja maitsemeelte meelitaja. Seakülge pikalt küpsetades on tulemuseks kahvli all laiali lagunev mahlane liha, millele annab eriti hõrgu maitselisandi veel viskist ja palsamiveiniäädikast valmistatud magusvürtsine kaste. Tõeliselt turvaline talveroog, mis kui loodud pidulauale sättimiseks.


Viski ja palsamiveiniäädikaga marineeritud kleepuv seakülg
8-le
Valmistamisaeg: ca 4 tundi
1,5 kg tükk seakülge
1 dl viskit
1,5 dl palsamiveiniäädikat
2 dl puljongit
1,5-2 dl rafineerimata roosuhkrut
4-5 küüslauguküünt, koorituna ja lapikuks vajutatuna
2 pulka kaneelikoort
2 loorberilehte
3 tähtaniisi
Kalla viski, palsamiveiniäädikas, puljong, suhkur, küüslauk, kaneel, loorber ning tähtaniis kastrulisse. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel paar minutit, kuni see veidi pakseneb. Tõsta seakülg nahk allapoole küpsetuspannile. Kalla peale kaste, kata küpsetuspann kas kaane või fooliumiga ja tõsta eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde. Küpseta 3 tundi 30 minutit kuni 4 tundi. Aeg ajalt kasta seakülge kastmega. Serveerides lõika seakülg viiludeks ja paku juurde pannil olevat kastet. Kastmelt võid üleliigse rasva eelnevalt pealt ära riisuda  ja soovi korral veel veidi kokku keeta. 



Kartulilõõts rosmariini-küüslauguvõiga
Korralikul jõululaual peab olema meie rahvusmugul kartul. See on kindel! Et aga pidulauale mitte tavalist keedetud kartulit sättida, võib pühade puhul veidi peenema roa valmistada ning õhukesteks viiludeks töödeldud kartulit küüslaugu-rosmariinivõis küpsetada. Nõuab küll veidi nokitsemist, aga viib ikka keele alla küll.
8-le
Valmistamisaeg: ca 1 tund
Ca 1 kg kartuleid, koorituna
Oliiviõli
100 g võid
3-4 küüslauguküünt, hakituna
Mõned oksad rosmariini
Soolahelbeid
Värskelt jahvatatud musta pipart

Viiluta kartul hästi õhukesteks viiludeks. Võimalusel kasuta mandoliini, nii saad ühtlase paksusega viilud. Aseta külma vee sisse. Nõruta kartulid veest kuivaks. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või (väldi kõrbemist). Lisa või sisse hakitud küüslauk ja väiksemaks rebitud rosmariin. Maitsesta soola ja pipraga. Lase võil veidi maitsestuda ja sega siis kartuliviilud maitsestatud võiga. Piserda ahjuvorm oliiviõliga ning lao sinna sisse kartuliviilud. Kuumuta ahi 180 kraadini ning küpseta kartuleid ca 40-45 minutit, kuni nad on kuldsed ja ääred hakkavad kergelt pruunistuma. Serveeri lisandina erinevate pearoogade juurde. Soovi korral võid kartulitele veel kümmekond minutit enne ahjust välja tõstmist riivitud juustu peale puistata. 


Kelmikas rebitav kuklikuusk, mis sobib hästi jõululauale tavalise saia asemel sättida. Kerkides küpsevad kuklikesed üksteise külge ja nii saab kokku ühe suure kuuse, mille küljest saab siis väiksemaid kukleid rebida. Lisaks sobib pakkuda petersellipestot, mida kuusele sättides saab veidi tumerohelist värvi ka lisada.



Kuklikuusk petersellipestoga
8-10-le
Valmistamisaeg: 20 minutit + kerkimiseks vajalik aeg
5 dl piima, toasoojana
1 pakk kuivpärmi või 30 g presspärmi
1 tl soola
200 g võid, sulatatuna
2 muna
Ca 800 g nisujahu
3 sl suhkrut
Muna määrimiseks
Petersellipesto:
200 g peterselli
2 dl oliiviõli
2 küüslauguküünt
50 g pecorino või parmesani juustu
50 g päevalilleseemneid
Soola
Sega piima hulka pärm ja umbes pool jahust. Jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas mullitama hakkab. Lisa tainale sool, sulatatud ja jahutatud või, munad ning ülejäänud jahu. Sõtku tainast, kuni see on läikiv ja ühtlane ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Puista peale jahu ja jäta umbes tunniks kerkima, kuni tainas on kahekordseks paisunud.  Kerkinud tainast vormi käte vahel rullides väiksed kuklid ja lao need kuuse kujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile üksteise kõrvale. Lase ahjuplaadil ca pool tundi kerkida, määri siis lahtiklopitud munaga ning küpseta 200-210 kraadises ahjus ca 15 minutit, kuni kuklid on kuldsed.
Petersellipesto jaoks tõsta kõik koostisained purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Serveeri kukleid koos petersellipestoga.


Kuum jõulusangria
Külmal ajal on kuumad joogid hinnas ning muidu suvepidude joogistaariks oleva sangria moel saab valmistada ka kuuma jõulusangriat. Särtsakust lisavad tsitruselised ja maitsesügavust annavad jõuluvürtsid. Kui on soov valmistada alkoholivabat sangriat, võib punase veini asemel kasutada granaatõunamahla.
8-le
750 ml pudel punast veini (alkoholivaba variandi puhul asenda näiteks granaatõunamahlaga)
1 l jõhvikamahla
4 mandariini, õhukeste viiludena
2 apelsini, õhukeste viiludena
1 sidrun, õhukeste viiludena
2-3 kaneelikangi
4-5 tähtaniisi
4-5 nelgitera
Veidi suhkrut või siirupit

Kalla potti punane vein, jõhvikamahl, viilutatud tsitrused ja vürtsid. Kuumuta, kuid ära lase keema tõusta. Soovi korral maitsesta suhkru või suhkrusiirupiga. Kalla kuumalt klaasidesse ja serveeri kohe. 

Ükski pidulaud ei ole täiuslik ilma magusroata ja pühade ajal ei tohi ka desserdiga koonerdada. Imemaitsev pühademekiga küpsetis, kus pearollis on meie oma Põltsamaa Kuldne vein, on külluslikule jõulusöömaajale väärikaks lõpetuseks. Selline keeks säilib mahlasena mitu päeva, seega võid selle ka eelmisel päeval valmis teha, et pidupäeval endale veidi hingamisruumi jätta.


Põltsamaa kuldsega immutatud jõulukeeks apelsini- ja laimikoorega ning jõhvikatega
10-12-le
Valmistamisaeg: ca 1 tund
150 g võid, toatemperatuuril + vormi määrimiseks
500 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
2,5 dl suhkrut
2 sidruni koor, riivituna
1 apelsini koor, riivituna
1 vanillikaun, seemned välja kraabituna
4 muna
4 dl Põltsamaa Kuldset veini
Kate:
100 g valget šokolaadi
100-150 g jõhvikaid
Rosmariini
Sõelu suuremasse kaussi jahu, küpsetuspulber ja sool. Kalla teisse kaussi suhkur, toasoe või, sidruni- ja apelsinikoor. Vahusta elektrimikseriga paar minutit, kuni segu on kohev ja ühtlane. Lisa ükshaaval munad – sega iga muna enne võisegu sisse enne kui järgmise lisad. Jätka vaiksel kiirusel vahustamist ja lisa vaheldumisi jahusegu ja vein. Sega ühtlaseks. Määri vorm võiga, puista vormi põhjale veidi jõhvikaid ning kalla tainas vormi. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, alanda siis kuumust 180-170 kraadini ja küpseta veel 35-40 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Valmis keeks jahuta veidi ja kummuta siis serveerimistaldrikule.

Sulata vesivannil tükeldatud valge šokolaad ja kalla jahutatud keeksile. Puista peale jõhvikaid ning kaunista rosmariiniokstega. 

Retseptid ilmusid ajakirja Oma Maitse 2017. aasta detsembrinumbris

Kommentaare ei ole: