29. juuli 2017

Ahjupeedi-tšilli ketšup

Ketšupit ei pea sugugi ainult tomatitest tegema. Oma loomult magusa maitsega peet sobib vürtsidega vääristades ketšupis pearolli mängima küll. Tulemus jääb igati põnev ja järeleproovimist vääriv ning lisaboonuseks on tõeline värviteraapia – purpurne ketšup on kui kirgas värvilaik igal taldrikul.


Ahjupeedi-tšilli ketšup

Kogus: ca 1 liiter
Valmistamisaeg: 1 tund 50 minutit

Ca 1 kg peeti
2 sl päevalille- või rapsiõli
1 punane sibul, hakituna
1 porgand, hakituna
1 sellerivars, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tšillipipart, hakituna
1 tl soola
1,5 dl punase veini äädikat
1 dl pruuni roosuhkrut


Kuumuta ahi 200 kraadini. Keera koorimata peedid fooliumi sisse ja rösti peete sõltuvalt suurusest ca 1 tund. Kontrolli enne ahjust võtmist noaga katsudes, kes peet on keskelt pehme ja läbiküpsenud. Tõsta ahjust välja ja jahuta veidi. Koori ja riivi või tükelda peet.
Kuumuta suuremal pannil õli ja tõsta pannile sibul, porgand, selles, küüslauk ning vürtsköömned. Hauta umbes 5 minutit ning lisa siis tükeldatud või riivitud peet, tšilli, sool, suhkur ja punase veini äädikas. Kata kaanega ja hauta umbes 20 minutit. Tõsta pliidilt, jahuta veidi ja töötle siis blenderis või köögikombainis kuni segu on ühtlane ja kreemjas. Vajadusel lisa veidi vett. Maitsesta. Kalla segu uuesti pannile, kuumuta keemiseni ja tõsta siis steriliseeritud purkidesse või pudelitesse. Säilita jahedas.

Retsept ilmus 2017. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse. 

Kommentaare ei ole: