7. juuli 2013

Baklažaani ja Hiina toidu sõpradele. Mugavusroog baklažaanist ehk pommust

Selle lihtsa ja suurepärase baklažaanisalati idee sain kokakoolist, kus oma retsepte (tegelikult isegi mitte retsepte, vaid lihtsalt üldsõnalisi valmistuskäigu kirjeldusi) jagas tõenäoliselt üht ehedamat Hiina toitu pakkuva restorani Dao Hua peakokk.



Mõnus vürtsikas baklažaanisalat sai kohe lemmikuks ja kodus olen päris mitu korda sama salatit teinud. Eriti mõnus on salati juures üsna ootamatu valmistuskäik - baklažaan esmalt aurutatakse pehmeks, siis segatakse maitseained kuumutatud õliga ning aurutatud baklažaanile kallatakse peale maitseainete ja õli kaste. Selline valmistusviis aitab hästi vältida baklažaaniga kaasnevat kõige suuremat peavalu - praadides suudab see käsnataoline vili käituda pannil tõelise ahjualusena ja õlikogus, mida ta neelata suudab, on suvisel rannahooajal alati meelehärmi tekitav.
Salat valmib aga nii: esmalt tükelda 2 keskmise suurusega baklažaani parajateks suupärasteks tükkideks. Seda on kõige lihtsam teha nii, et esmalt lõigata vili pikkupidi vili pooleks, siis poolikust viljast umber pöidlajämedused ribad ja viimasena ribad ca 3 ca pikkusteks tükkideks. Auruta baklažaani 15-20 minutit, kuni tükid on korralikult pehmed. Tõsta pehmeks aurutatud baklažaan suuremasse kaussi.


Kaste:
1-2 küüslauguküünt, hakituna
rohelist sibulat, hakituna
tšillikastet (chilli bean sauce) ja/või jahvatatud tšillipipart
1 sl tumedat ja 1 sl heledat sojakastet
1 sl seesamiõli
valget pipart
spicy noodle sauce vm tummisem kaste (nt Hoisin, musta oa- või austrikaste)
ca 50 ml maapähkliõli
Sega kausis 1-2 küünt hakitud küüslaugu, peeneks hakitud rohelist sibulat, tšillikastet ja/või jahvatatud tšillipipart, 1 sl tumedat, 1 sl heledat ja 1 sl seesamiõli ning valget piprart. Kokk lisas veel puljongipulbrit (mida mina pole kordagi pannud) ja spicy noodle sauce´i. Viimase asemel olen mina kasutanud Hoisin kastet või austrikastet. Igal moel on olnud väga maitsev.
Kuumuta vokkpannil õli väga kuumaks ning kalla siis maitseainesegule. Sama maitseainesegu kalla kiirelt baklažaanidele peale ja sega kõik läbi. Lase veidi aega maitsestuda. Serveerimisel puista peale veel täiendavalt rohelist sibulat.

Paleoretsepti puhul asenda sojakaste kalakastmega ning asenda maapähkliõli muu õliga.


4 kommentaari:

Kirsti ütles ...

Baklažaani kasutasin elus esimest korda. Ja ma ei tea, kas tegin ise midagi valesti - või peabki aurutatud baklažaan jääma nagu limane käsn? Mida selle asemel veel sobiks kasutada? Iseenesest see kaste viib küll keele alla:)

Tuuli ütles ...

Kirsti, esmakokkupuutuel võib aurutatud baklažaan veidi ehmatav olla küll :) See kirjeldus on üsna täpselt aurutatud baklažaani olemust tabanud. Aga kui see konsistents ei tundu vastuvõetav olevat, siis võib proovida näiteks kergelt läbivokitud suvikõrvitsale seda kastet lisada või siis ka näiteks samamoodi vokitult värskele kapsale, Hiina kapsale, aedubadele vm köögiviljale. PEaks toimima küll, kuigi ise ei ole proovinud.

talikas ütles ...

See salat on küll lihtsalt oivaline! Serveerisin kinoaga, sobis täitsa kenasti. Aga mis sinna juurde veel sobiks? Kas näiteks valge kala? Palun soovitage mõnda retsepti :) Aitäh!

Tuuli ütles ...

Talikas, tore kuulda, et see roog meeldis. See mul ka üks ajatuid lemmikuid. Kindlasti sobib seda sobitada nii kala- kui ka liharoogadega. Kuna toit ise on üsna maitseküllane, siis ei tohiks maitsetega liiale minna ja sobitada seda pigem suhteliselt lihtsalt maitsestatud pearoa juurde. Sobib hästi kasvõi imelihtne sidruniga maitsestatud lõhe hiinapäraselt https://toiduteemal.blogspot.com.ee/2013/04/hiinaparane-sidrunilohe-taitsa-piinlik.html