1. märts 2013

Kodune sarapuupähkline müsli

Müsli asjaga on selline lugu, et millegipärast ei olnud ma taibanud enam tükk-tükk aega müslit teha. Kuidagi ei tulnud pähegi. Lapsed on vahelduva nõudlusega hommikukrõbinaid söönud ja puudus kuidagi otsene vajadus. Krõbinate puhul tekitab muidugi meelehärmi see, et pakendeid tuleb ikka väga hoolega lugeda, sest glükoosi-fruktoosisiirupi koll on sageli just neisse lastele määratud pakkidesse ennast peitnud.


Oma tööga seotult tegin ükspäev suure purgitäie pähklitega müslit valmis, pakkusin kiirsöögiks ühele koolist koju jõudnud poegadest ja siis järgnes see, et pidin purki müsliga järgmisele päevale planeeritud pildistamise tarbeks juba peitma. Nõudlus osutus nii suureks. Hetkel on olukord selline, et teen juba mitmendat ahjutäit müslit ja lapsed kipuvad seda sööma nii hommiku-, lõuna-, kui õhtusöögiks. Ja siis natukene veel enne magamaminekut ka. Arvestades seda, et kõik müsli sisse pandud koostisained on igati täisväärtuslikud, tervislikud ja kontrollitud, siis võib ema süda vist igati rahul olla. Kasvavale organismile on üks korralik müsli igati vahva toit.
Erinevatest versioonidest on kõige soojema vastuvõtu meie peres saanud ohtrate sarapuupähklitega, meega ja rosinatega müsli. Samas on see retsept küll pigem ainult markeerimiseks, sest pähkleid, kuivatatud puuvilju, šokolaadi, marju ja teralisi võib igaüks küll täpselt oma eelistuste järgi lisada. Kel ainevahetus aeglane, lisagu viigimarju, kuivatatud ploome ja kliisid jne.



Meie lemmikmüsli on aga selline:
7 dl jämedaid täistera kaerahelbeid (mitte kiirkeedu omasid)
200 g sarapuupähkleid, hakituna (hea valiku erinevaid pähkleid ja seemneid leiad nt Germundi tootevalikust)
1,5 dl kookoshelbeid
0,5 dl tumedat suhkrut
0,5 dl vedelat mett või vahtrasiirupit
0,5 dl õli
200 g rosinaid (minu lemmikud on Germundi Premium sarja pirakad mahlased rosinad)
lusikaotsatäis soola


Kuumuta ahi 120-130 kraadini. Sega kausis kaerahelbed pähklid, kookoshelbed ning suhkur. Teises kausis sega mesi või vahtrasiirup, õli ja sool. Sega kausitäied omavahel ning puista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta iga veerandtunni tagant segades umbes 1 tund 15 minutit. Sega juurde rosinad ning kalla säilituspurki.
Serveeri piima või maitsestamata jogurtiga, juurde võid pakkuda värskeid marju, puuvilju vm meelepärast. 
 

13 kommentaari:

Suslik ütles ...

Ka minu meelest peab ühes õiges müslis (mis kodutehtu ongi) olema palju-palju pähkleid ja kuivatatud puuvilju. Eriti hästi passib müsli sisse ka kumkvaat või siis lihtsalt apelsinisukaad :)

Glükoosi-fruktoosisiirupi kasutamine on läinud küll nii massiliseks, et päris hoolega peab jälgima.

i. ütles ...

Olen mõnda aega mõelnud, et peaks ise müslit tegema (kui kapist poe omad otsa said) ja ideaalselt siis just olid Sa retsepti siia pannud! Täna tegin ja see on imehea. Kookost ei pannud, kuivatatud jõhvikad aga leidsid oma koha seal küll. Tõmbasid ilusti balanssi oma hapukusega selle magususe.
Jäin nüüd sõltuvusse sellest ja poest nähtavasti kunagi enam müslit ei osta :)

Tuuli ütles ...

Suslik - see kumkvaadi lisamine on küll hästi põnev idee. Tuleb järele proovida!
i - eks see koostisosade lisamine olegi paljuski fantaasia küsimus, kuigi mulle meeldivad hästi just kookoshelbed müsli sees. Aga selles suhtes olen küll nõus, et arvestades valmistamise lihtsust, koduse müsli omahinda ja supermõnusat maitset, on väga raske leida mingitki põhjust, miks edaspidi veel poemüslit osta :)

Anonüümne ütles ...

Hullult maitsev sai, nüüd küsiks tõesti, et kes see rumal poest kalli raha eest ökomüslit ostab, kui saab ise teha. Meie enam mitte iial. Ja nüüd sööme kõik söögikorrad seda müslit, kuni 2 liitrine purk tühjaks saab. :D
Mina lisasin kokku segades ka linaseemneid. :)
Aitäh hea retsepti eest. :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, hästi tore, et see müsli ka teile meeldis. Valmistamine just liiga kaelamurdev ettevõtmine ei ole ja tulemus teeb silmad ette igale poemüslile. Boonus ise tehes on just täpselt see, et igaüks võib oma soovi ja maitse järgi lisandeid sinna sisse ise valida. Linaseemned sobivad sinna kindlasti imehästi.

Anonüümne ütles ...

Päris kulukas on see müsli. Selles mõttes, et pean seda juba peaaegu ülepäeviti tegema, sest kauemaks teda kappi ei jagu. Lihtsalt ei jagu ja kõik. Müstika.

Tuuli ütles ...

Anonüümne, müstilised lood jah! :D

Anonüümne ütles ...

Kas on võimalik, et kookoshelveste asemel peaks olema kirjas hoopis mandlilaastud? Küsin sellepärast, et ajan neid koguaeg omavahel segamini ja olen juba mitu korda teinud mandlilaastudega, kui täna alles adusin, et neid tegelikult retseptis ei olegi. Samas ei kujuta kookoshelbeid selles müslis eriti ette (no pole ju kasutanud). Kas väga pudi ei jää nendega? Igatahes võin kinnutada, et mandlilaastud sobivad siia nagu valatult.

Tuuli ütles ...

Kindlasti sobivad mandlilaastud sinna müslisse ka väga hästi, kuigi algselt oli ikka kookoshelbeid mõeldud. Minu hinnangul ei tee kookoshelbed müslit pudiseks, pigem annab kookos oma mõnusa lisamaitse. Kindlasti proovin teinekord ise ka mandlihelbeid selles koosluses kasutada :)

Svea Puura ütles ...

Issand kui hea! Super! Hea, et ma selle retsepti just valisin, et esimest korda teha ise müslit, rohkem poest ma seda kindlasti ei osa. Ülimaitsev! Täna siis õhtusöögiks ja homme hommikusöögiks :) Aitäh retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Svea, nii tore kuulda, et isetehtud müsli fännide klubi aina täieneb. Tegin just ise ka uue suure purgitäie ja kordus sama skeem, et laps sõi suure kausitäie õhtusöögiks ja siis luges sõnad peale, et kindlasti hommikul enne kooli talle ka sedasama müslit pakuksin. Arvestades selle valmistamise lihtsust, siis tekib tõesti õigustatud küsimus, miks seda poest osta :)

Kirsti ütles ...

Kõrgkooli ajal krõbistasin väga palju müslit ja nüüd nägin kolleege seda söömas. Tuli endal ka isu peale
Uurides poes müslide koostisosi , siis ei tihanud osta ja nö naturaalsemate maitsetega oli hind juba teine. Hakkasin uurima kuidas ise teha :)
Pähkli asemel panin mandlilaastud ning kuna rosinad ei kuulu lemmikute hulka, siis jätsin ära. Tuli imemaitsev krõbe müsli. Järgmisena proovin ka kõrvitsaseemnetega.

Tuuli ütles ...

Kristi, olen täitsa nõus, et keskmise poemüsli koostist lugedes läheb kiirelt müsliisu üle. Ja kui just kahe- või kolmekordset hinda ei taha maksta, siis tulebki leppida pahatihti glükoosi-fruktoosisiirupiga maitsestatud ülimagusa müsliga. Või siis teha ise, nagu mina juba mõnda aega olen eelistanud. Tean täpselt, mida sisse panen ja müsli omahind on ka väga demokraatlik :)